18. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri Sahiplerine Kavuştu!

Basında Afife - 2014

Bu yıl 18. kez düzenlenen, Türkiye’nin en prestijli ve uzun soluklu ödülü Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri 28 Nisan 2014 Pazartesi akşamı Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen görkemli bir törenle sahiplerini buldu.

Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nde, 14 dalda ödül alacak adayların açıklanmasıyla başlayan heyecanlı bekleyiş, sanat ve iş dünyasının önde gelen isimlerinin bir araya geldiği ödül gecesiyle sona erdi. Tüm tiyatro camiasının merakla beklediği gecede Münir Özkul’un layık görüldüğü Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü’nü kızı Güner Özkul aldı. Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü Ahmet Sami Özbudak’a, Yapı Kredi Özel Ödülü ise Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu’na verildi.

Ödül töreninde yaptığı açılış konuşmasında, Afife Tiyatro Ödülleri’nin Yapı Kredi Ailesi için ayrı bir anlam taşıdığının altını çizen Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın “Bu yıl Yapı Kredi’nin 70. yılı. Tam 70 yıldır Türkiye’nin sosyal ve kültürel hayatının gelişimi için çaba sarf ediyoruz. “Kültür ve sanat bankası” olma sorumluluğunun bilinciyle Yapı Kredi olarak sanatın her dalına destek olmayı sürdürüyoruz. Yapı Kredi Yayınları bugüne kadar 4 binden fazla başlıkta kitap yayımladı. 1949 yılında çocuk tiyatrosuna destek veren ilk Türk bankası olduk. Ardından 1950’de ise çocukları ilk çocuk sineması ile buluşturduk. Bunların en anlamlısı ise 1951 yılında Muhsin Ertuğrul tarafından kurulan ve tiyatromuzun efsane isimlerine ev sahipliği yapmış Küçük Sahne'nin kuruluşuna verdiğimiz destektir. İşte o dönemde başlayan tiyatro sevdamız 18 yıldır kesintisiz olarak sürdürdüğümüz Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri ile devam ediyor. Ne mutlu ki, Afife her yıl artan bir heves, inanç ve emekle gerçekleştiriliyor.” şeklinde konuştu.

Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri İcra Kurulu Başkanı Salih Başağa ise “Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri 18 yıldır devam ediyor. Bu önemli bir kazanım ve başarıdır. Çok sayıda insan, özveriyle bu işe emek veriyor. İşin mutfağında görev yapan arkadaşlarıma öncelikle teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Başağa sözlerine şöyle devam etti: “Afife’deki değişim sürecini başlatırken sıralayacağım ilkeler doğrultusunda, kendimize uzun vadeli bir yol haritası belirlemiştik. Birinci ilkemiz, her bir üyesinin eşit ağırlıkta oy hakkı olan, tek katmanlı bir jüri oluşturmaktı. İkinci ilkemiz, jüri kompozisyonunu gerek kuşak olarak, gerek teknik açıdan, tiyatronun farklı bakış açılarını temsil edebilecek kişilerden oluşturmaktı. Üçüncü ilkemiz ise koltuk sayısı kısıtını kaldırıp, tiyatronun her alanına erişebilmekti. Dördüncü ilkemiz işin yönetişim tarafı ile jüri tarafının kesin olarak ayrıştırılması ve Yapı Kredi bünyesinde çalışan hiç bir yöneticinin jüride yer almamasıydı. Şu anda bunların hepsini gerçekleştirmiş durumdayız.”

33 kişilik jürinin, el yordamıyla karar vermesi yerine, oyunları izler izlemez, kanaatlerini somutlaştırarak görülür kılmalarını sağlayan, şeffaf bir online uygulama geliştirdiklerini belirten Başağa, “Bu sistem bize birçok bilgiyi de verebilmektedir. Jüri üyesi arkadaşlarım bu sezon 208 oyun izlediler. Toplamda 1700 kez tiyatroya gittiler. 11 ayrı kategoride, 2836 adayı tek tek değerlendirdiler. Sonuçta 17.176 kez oylama yaparak birazdan açıklanacak ödüllerin sahiplerini belirlediler. Zamanlarından fedakarlık edip, tiyatro için bir şeyler yapmaya çalışan ve bu uğurda günlerce, gecelerce mesai harcayan jüri üyesi arkadaşlarıma sizlerin huzurunda içtenlikle teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca birazdan açıklanacak kazananları da şimdiden tebrik ederim.” şeklinde konuştu.